Ενιαία Αρχή Πληρωμών – Συχνές ερωτήσεις

Η ΔΔΕ και το Γραφείο Αργολίδας ξεκινάει τις πληρωμές μέσω ΕΑΠ το Μάιο του 2011. Με αφορμή λοιπόν την ένταξή μας στην Ενιαία Αρχή πληρωμών και τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν, θα προσπαθήσουμε σε αυτό το σύντομο άρθρο να διαλύσουμε τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το νέο αυτό τρόπο πληρωμής

Τί είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ);

Η ΕΑΠ είναι μια υπηρεσία που καθορίζει τον τρόπο πληρωμής που θα χρησιμοποιήσουν σταδιακά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για την πληρωμή των υπαλλήλων τους. Η ένταξη της ΔΔΕ και του Γραφείου ΔΕ Αργολίδας ξεκινάει το Μάιο του 2011.

Πότε θα γίνονται οι πληρωμές; Αληθεύει ότι θα χάσουμε (χρονικά) ένα δεκαπενθήμερο;

Για τους μονίμους που προπληρώνονται: Όχι δεν θα “χαθεί” δεκαπενθήμερο, αντίθετα οι πληρωμές θα γίνονται 3 μέρες νωρίτερα απ’ ότι συνηθίζονταν. Για παράδειγμα το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα πληρωθεί στις 27 Απριλίου ενώ το 2ο στις 13 Μαΐου.

Για τους ΙΔΑΧ και τους αναπληρωτές που μεταπληρώνονται: Εδώ θα υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση καθώς οι πληρωμές αντί να γίνονται την 1η του επόμενου μήνα θα γίνονται στις 10 του επόμενου μήνα. Για παράδειγμα η πληρωμή του Μαΐου θα γίνει την Παρασκευή, 10 Ιουνίου. *Για τους ΙΔΑΧ ισχύουν πλέον τα ίδια με του μόνιμους (από τον Ιούνιο και μετά). Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες εδώ: http://dide.arg.sch.gr/grmixan/2011/idax-propliromi/

Η είσοδος στην ΕΑΠ σημαίνει αυτόματα και μείωση του μισθού;

Όχι. Όπως είπαμε και στην αρχή το μόνο που αλλάζει με την είσοδο στην ΕΑΠ είναι ο τρόπος πληρωμής και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ενιαίο μισθολόγιο και τυχόν αλλαγές που θα αποφασίσει η κυβέρνηση στο ύψος του μισθού μας.

Σε ποιές τράπεζες μπορώ να λαμβάνω το μισθό μου;

Με την είσοδό μας στην ΕΑΠ, κάθε μισθοδοτούμενος μπορεί να διαλέξει οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα για να λαμβάνει το μισθό του (Αναλυτικά οι επιτρεπόμενες τράπεζες εδώ: http://www.gsis.gr/psp/parart_1.pdf)

Ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να αλλάξω τράπεζα μισθοδοσίας;

Θα πρέπει να προσκομίσετε στη ΔΔΕ φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου σας (ή άλλο επίσημο έγγραφο της τράπεζας) στην οποία θα αναγράφεται ευκρινώς ο αριθμός λογαριασμού σε μορφή IBAN καθώς και το ονοματεπώνυμό σας. Θα πρέπει επίσης να είστε το πρώτο όνομα στο λογαριασμό αυτό και να έχετε σημειώσει στη φωτοτυπία τον αριθμό ενός (κατά προτίμηση κινητού) τηλεφώνου ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι η αλλαγή λογαριασμού μισθοδοσίας πρέπει να γίνει πριν τις 6 του τρέχοντος μήνα για να έχει ισχύ τον επόμενο. Για παράδειγμα αν θέλετε να πληρωθείτε στο νέο λογαριασμό τον Ιούνιο θα πρέπει να μας ειδοποιήσετε πριν την 6η Μαΐου (διαφορετικά η αλλαγή θα ισχύσει από τον Ιούλιο).

Comments are closed.